Datum:
LOCATIE:

Tweede schildering tegenover de ingang van PIP!

 

Steven van Lummel: “De stad verandert, niet alleen vanwege migratie, gentrificatie en de aantrekkingskracht vanwege faciliteiten en mogelijkheden maar ook gewoon omdat de natuur zo werkt. De wereld verandert, zoals die al sinds haar oerknal verandert.” De onlangs door Steven van Lummel geschilderde tunnel in de Haagse Binckhorst vormt een nieuwe poort naar die verandering en is tegelijkertijd gewoon een vrolijke verandering aan een voorheen grimmige tunnel. 

Van Lummel: “Ergens in die gigantische universele verandering, ligt een heel klein hoekje, in de hoek van een uithoek: De Haagse Binckhorst. Een oud industrieterrein dat al ruim 10 jaar haar eigen belofte achterna holt. Industrie moet plaats maken voor woningbouw, creatieve industrie en alle randvoorwaardes die daarbij komen kijken. Aan het begin van die grootstedelijke veranderingen staat PIP. Een klein cultuurpodium dat vecht voor eigen expressie, nachtcultuur en de lokale gemeenschap. PIP grenst aan die Binckhorstlaan, is er onderdeel van en is in haar 14 jaar bestaan aanjager en kroonjuweel tegen beter weten in van die wijk-transformatie.”.

PIP is voor vele Hagenezen een geliefde en belangrijke plek. De ingang bevindt zich onder één van de drie viaducten die het begin kenmerken de Binckhorst. Onder die viaducten bevinden zich een legale graffiti wand, een schildering van Onno Barendregt met de toepasselijke tekst ‘Creative Industry’ en sinds afgelopen week ook een schildering van artistiek directeur van PIP; Steven van Lummel. Deze laatste is als een kleurexplosie goed te zien vanaf de weg en bevat symbolen die lijken te verwijzen naar de eerder genoemde metamorfose.

Van Lummel heeft zo zijn eigen ideeën bij ieder symbool maar heeft liever dat voorbijgangers er hun eigen betekenis aan geven. Helemaal rechts in de schildering fungeert een soort trap als opstapje naar de rest van de vormen, maar een voorbijganger vond het symbool meer staan voor architectuur. Zo kunnen de vormen gezien worden als elementen op zichzelf, gewoon als vrolijk ogende stille getuigen van de gewijzigde functie van de wijk of als letters van een niet bestaand alfabet. 

Een voorbijkomende fietser vertelde dat de schildering haar een veiliger gevoel gaf in het voormalig grimmig en vies aanvoelende tunnel. Precies dat is al meer dan genoeg want alle betekenis eraan toevoegen is eigenlijk ruis claimt van Lummel.