Datum:17-07-2016
LOCATIE: HMS Plutostraat 1

In opdracht van de Haagse Milieu Service (HMS) hebben 6 bij THSA aangesloten kunstenaars elk 2 aaneengesloten panelen bespoten.

Elke kunstenaar heeft zijn eigen visie gegeven op het onderwerp afval.

Zo heeft Sophia den Breems haar ontwerp geïnspireerd op Heremietkreeftjes.

"Heremietkreeften staan erom bekend dat ze schelpen gebruiken als huisje om hun kwetsbare achterlijf te beschermen. Omdat de kreeften blijven groeien, maar de schelpen niet, moeten ze vaak opzoek naar nieuwe behuizing. Helaas zijn schelpen op het land schaars. Wel creëert de mens inmiddels zoveel afval dat de dieren hun natuurlijke habitat daarop aanpassen. Triest, maar onze heremietkreeftjes gebruiken het in ieder geval in hun voordeel."

 

 

Het idee van Roelof Schierbeek zit hem in metaalverwerking. 
"Metaal komt in allerlei kleuren en vormen. verbogen en gesmolten komen ze uiteindelijk weer terecht in een nieuwe leven. Dit ontwerp verbeeld letterlijk het verbogen metaal en vind in de ruimtelijke luchtige hoek weer een nieuwe toekomst, het licht aan het einde van de tunnel voor een gerecycled stuk metaal.

 

Artiest Thomas Klaui heeft laten inspireren door  ‘De gele zakken’ tegen de meeuwen. "Deze illustratie geeft het moment weer dat de zakken ongeschonden in de vuilniswagen verdwijnen en de meeuwen teleurgesteld achterblijven. Op de wagen zelf zie je flarden van afval weergegeven, om een indruk te geven hoe ze binnen in de wagen zijn geperst. Alles in minimale kleuren, maar wel in de kleuren van HMS."

Volgens Stijn Kosterman zal afval zal altijd een negatieve lading hebben omdat het vies is.

"Maar helaas aan afval valt niet te ontkomen en de strijd tegen afval zal altijd en overal gestreden worden.  Wat mij opvalt is hoe de gemeente Den Haag omgaat met deze strijd, inventieve oplossingen om het afval te verwerken en/of te recyclen blijven zich verbeteren. Niet alleen de technologieën verbeteren zich in deze strijd, ook het uiterlijk van het afvalverwerkingsproces verandert op een positieve manier. Een prullenbak is niet alleen meer een prullenbak waar je langs loopt en vuilnis in gooit maar ook een designer object wat in het Haagse straatbeeld past. Ondanks de benadering van een prullenbak als kunstobject of sculptuur zal het een prullenbak blijven zolang die op straat staat. In mijn schildering beeld ik de Haagse prullenbak af  midden in een expositieruimte als een kunstwerk, aan de muur in de expositieruimte hangen 2 schilderijen geïnspireerd op de vuilniswagen en de ondergrondse prullenbak. Op deze manier verhef ik het afvalverwerkingsproces en het gedachtegoed hierachter tot kunst... wat het ook is

 

 

Nienke Lit ziet  afval als spullen die wij verbruiken in het leven. "Ze beginnen als vaste vorm(abstract) en toch vormen wij herinneringen aan/door objecten, de herinnering blijft tot ze de vaste vorm ontgroeid zijn en word vloeibaar (organisch). De vaste vorm kan weg: word afval maar heeft wel bijgedragen aan onze fijne/niet fine momenten die we voor altijd meenemen….

 

Volgens Steven van Bodegraven (Donzige Deef) hoort afval thuis in de afvalbak.
"De kliko is hier afgebeeld als hotel waar het afval tijdelijk verblijft, alvorens het daar door de HMS weer wordt opgehaald.

 

 

Naast de panelen is er ook een stuk betonnen wand gespoten door jonge talenten Quinten Brouwer en Jet Opperman.

“Het ontwerp is opgebouwd uit afval, zo zie je spijkers, houten planken, banden en andere metalen voorwerpen  die te vinden zijn bij het afval. Ook heb ik er een paar pijlen in gestopt in zin van de 3 pijlen van het recycle kenmerk”.