Datum:
LOCATIE:

200 jarig jubileum!

 

Het Mauritshuis Museum in Den Haag, Nederland, vierde in 2022 haar 200 jaar bestaan met een uniek project dat straatkunst en de collectie van het museum samenbrengt. Het Mauritshuis Murals-project, in samenwerking met The Hague Street Art, nodigde het museum bekende street art kunstenaars uit om muurschilderingen te maken geïnspireerd op de kunstwerken uit de collectie. Super A & Collin van der Sluijs, Nadiah van Luijk, Julien de Casabianca en Gleo brachten hun werk naar de stad!

 

Het project was een groot succes en heeft de straten van Den Haag verder omgetoverd tot een openluchtmuseum. De muurschilderingen, die in stijl variëren van fotorealistische portretten tot abstracte interpretaties van de kunstwerken, zijn verspreid over de stad en vormen een levendig en kleurrijk decor voor het leven in Den Haag.

 

Het project laat niet alleen de talenten van de deelnemende kunstenaars zien, maar benadrukt ook de diversiteit en tijdloosheid van de collectie van het Mauritshuis. Elke muurschildering biedt een frisse en eigentijdse kijk op de kunstwerken en heeft voor veel opwinding gezorgd bij zowel street art-fans als kunstliefhebbers.

 

Het Mauritshuis Murals-project was ook een geweldige kans voor het museum om in contact te komen met de lokale gemeenschap. De opening van elke muurschildering werd gevierd met een feest voor de kinderen en buurtbewoners. Deze evenementen zijn goed ontvangen en hebben een gevoel van trots gecreëerd bij de bewoners, die nu trots kunnen zijn op de ongelooflijke straatkunst in hun straat.

 

Tot slot: het Mauritshuis Murals-project is een prachtig voorbeeld van hoe street art mensen kan samenbrengen en een stad leven kan inblazen. Het heeft aangetoond dat street art zowel tot nadenken aan het overbruggen van de kloof tussen de kunstwereld en de bredere gemeenschap. De inwoners van Den Haag kunnen nu genieten van een unieke street art-ervaring, en het Mauritshuis Museum heeft zijn plaats als cultureel centrum in de stad verder verstevigd.

 

In 2022 werden vier muren gerealiseerd, maar het project is nog niet ten einde! In 2023 zal de laatste muurschildering worden aangebracht.

 

Foto’s gemaakt door: Ivo Hoekstra

Meer info over dit project vindt u hier op de website van het Mauritshuis Museum.